Samba

Om bestanden tussen de Raspberry Pi en een Windows / MAC computer uit te kunnen wisselen, is het handig om SAMBA op de Raspberry Pi te installeren. SAMBA is de linux variant van het SMB/CIFS file sharing systeem, dat standaard door Windows en Apple systemen wordt gebruikt en dat breed ondersteund wordt door media streamers, game consoles en mobiele applicaties.

Installatie Samba

De eerste stap is het installeren van de software:

sudo apt-get install samba samba-common-bin

Als de software geïnstalleerd is, moet hij nog geconfigureerd worden.

sudo nano /etc/samba/smb.conf

Zoek de instellingen voor workgroup en wins support en stel deze in

workgroup = your_workgroup_name
wins support = yes

De naam van de workgroup kan alles zijn, zoland het alleen maar alfabetische karakters bevat en het gelijk is aan de workgroup waar je lid van wilt zijn. Daarna dient onderstaande toegevoegd te worden aan de smb.conf. Blader door de smb.conf totdat je het onderdeel ziet met Share Definitions en voeg deze code hier toe.

[pihome]
   comment= Pi Home
   path=/home/pi
   browseable=Yes
   writeable=Yes
   only guest=no
   create mask=0777
   directory mask=0777
   public=no

Het pad verwijst naar de drive of folder die je wil delen. De instellingen ‘only guest’ en ‘public’ staan op ‘no’, zodat SAMBA zal vragen om een wachtwoord, wanneer je naar deze folder bladert. Dit betekent dat wanneer ik een Windows PC gebruik, ik kan inloggen op de gedeelde folders van de Raspberry Pi en dat ik dezelfde lees/schrijf rechten heb, zoals de gebruiker ‘pi’ deze heeft.

Geef nu onderstaande commando om gebruiker pi te koppelen aan SAMBA en type het wachtwoord van de gebruiker pi 2x in. :

sudo smbpasswd -a pi

Als je nu een PC verbonden hebt met de workgroup, dan moet je nu in staat zijn op de Raspberry Pi te zien in de Windows Explorer onder Netwerk.

Nu herstarten we SAMBA, waardoor hij in de toekomst ook weer automatisch zal opstarten bij een reboot van de Raspberry Pi.

sudo service samba restart
Like
17