PiHole

Als je genoeg hebt van irritante advertenties op je thuisnetwerk kun je natuurlijk dingen als adblock gebruiken. Echter als je het direct wilt regelen voor al je apparaten op je thuis netwerk is er een mooie, goedkope oplossing om in ieder geval het overgrote deel van de advertenties te laten verdwijnen in de zgn “Pi-Hole”. Dit is een praktijk gerichte beschrijving van de installatie van deze oplossing.

Voorbereiding

De eerste stap is het controleren op updates

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Om Pi-hole te kunnen gebruiken, dient de RaspberryPi een vast IP adres te hebben. Kijk op deze pagina hoe je dat kunt instellen. Nadat de RaspberryPi een vast IP adres heeft, kunnen we verder met de installatie van Pi-hole.

Pi-hole installeren

Om Pi-hole te installeren, geef in de terminal de volgende code in:

curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash

Het Pi-hole installatie script zal nu gestart worden. 

Volg de instructies op het scherm. Als je vastloopt met je keuze, kies dan de standaard keuze. Deze is later altijd aan te passen.

Als jou RaspberryPi meer dan 1 netwerk interface heeft, krijg je de vraag om te kiezen voor de juiste interface. Omdat ik de RaspberryPi via een ethernet-verbinding heb aangesloten, kies je hier enxxx of eth0

Vervolgens zal er gevraag worden om een DNS provider te kiezen. Deze wordt door Pi-hole gebruikt om de DNS verzoeken naar toe te sturen. Dit kan een standaard provider zijn, zoals Google. Ik heb een verbinding via Ziggo, dus heb ik gekozen voor de optie “Custom” om mijn eigen DNS servers in te kunnen geven.

Nadat de DNS providers gekozen zijn, komt er een overzicht met de AD Blockers Providers. Kies hier voor het standaard overzicht (alles geselecteerd).

Nadat je op OK hebt geklikt, zal de vraag verschijnen welke IP protocollen je wilt gebruiken. Aangezien IPv6 nog lang niet overal bruikbaar is, selecteer je alleen IPv4. 

Vervolgens krijg je de vraag of je een vast IP adres wilt gebruiken, zoals eerder in deze instructie al beschreven. Zorg ervoor dat je het juiste IP adres en de juiste Gateway gekozen hebt (de Gateway is vaak het vaste IP adres van je router).

Nu komen er een aantal vragen m.b.t. de administratie interface, de lighttpd webserver, log queries en de FTL modes. Geef bij al deze opties OK (standaard selectie).

 

De installatie zal vervolgens verder gaan en afgerond worden. Als laatste krijg je nog een overzicht van de instellingen en hoe je de “admin” console kunt bereiken.

Pi-hole verder instellen

Nadat de basis installatie is afgerond, kan je inloggen op de “Admin Webinterface” om Pi-hole verder te configureren.

Een aantal opties zijn:

  • Aanmaken white-list
  • Aanmaken black-list
  • DHCP Server

Om je zogenaamde “blocklist” die wordt gebruikt voor de Pi-hole “gravity” te updaten, ga je naar

Tools - Update Gravity

Hiermee is de configuratie afgerond. Veel plezier in het gebruik van Pi-hole.

Like
4